Avenger upside down

Grumman Avenger

Toen ik bij de MLD kwam was er een Sergeant vlieger waar ik tegen op keek omdat hij voor mij op een bepaalde manier, prachtige verhalen kon vertellen. Dit is er een van.
Hij vloog in die tijd op de Avenger. Na een vlucht kwam hij landen, op MVKValkenburg.
Tijdens de landing kreeg hij motor storing, deze sloeg af, hij concentreerde zich op een landing zonder motor vermogen. Vlak voor de baan pikte de motor weer op. Of dit de oorzaak van de crash is geweest weet ik niet meer te herinneren. De kist kwam door dit alles op zijn kop op de baan terecht.
Toen der tijd was ook nog een detachement van de luchtmacht aanwezig op Valkenburg met Dakota’s. Een luchtmachter was toevallig bezig met het be/ontladen van zo’n Dakota met een flinke hef truck, toen het ongeluk plaats vond.
Deze verliet zijn post en spoedde zich met zijn truck naar de plaats van het ongeval. Hij wist de kist op te tillen en de vlieger kon voorzichtig bevrijd worden. Gelukkig voorzichtig.
Het bleek namelijk dat hij een zware nek blessure had opgelopen. Later kwam ook uit dat hij voor een deel verlamd was.
Hij vertelde mij dat hij alleen zijn handen goed kon gebruiken en daar mee was gaan revalideren door constant in kleine rubber balletjes te knijpen.
Het heeft tijd geduurd, maar uiteindelijk is hij er weer helemaal boven op gekomen en ging weer vliegen.
Ik zei al dat ik hem bewonderde, ik was nog jong, niet alleen door zij verhalen maar ook door de fysieke kracht die hij uitstraalde. Hij was enorm sterk geworden door die oefeningen. Hij demonstreerde dit soms door een stoel tussen zijn tanden te nemen en die zo met zijn nek achterover op te tillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *