De Fouga Magistere

Ik zag begin zestiger jaren een prachtig klein straalvliegtuig op Valkenburg. Ik was pas bij de MLD en vroeg aan de oudere jongens wat het was. Het was een Fouga Magistere, waar veel vliegers van ons tijdens hun opleiding hadden gevlogen. De mannen hadden allerlei verhalen, waaronder andere in werd verteld dat zo’n kist in een rug spin minder of geheel niet hersteld kon worden. Als leek vond ik dat allemaal interessant en spannend.

Ik kwam later in de loop van mijn tijd bij de MLD een aardig tijdje op de Neptune te vliegen met ik dacht toen nog LTZ1 Vincx. Ook heb ik met hem gevlogen toen hij commandant (KLTZ) van squadron 320 was. Ik hoorde dat hij een keer met een Fuga in zo een spin was gekomen, zich er uit heeft laten vallen en aan zijn valscherm veilig terecht is gekomen. Misschien dat hij daarom wat kleiner was.

Iemand maakte een aanvulling op FB over het voorgaande. Ik noem geen namen, maar wij noemden hem Baas Pijp, hierna genoemd Jaap, een zeer ervaren vlieger. Ik wist dat Vincx er niet alleen in zat. Hij was instructeur en zijn leerling was Hans Leer, dat wist ik. Maar ik wist niet van de hoed en de rand, Jaap dus wel.

Hier volgt zijn opmerking: Als ik me goed herinner kon je daar in terecht komen als je de spin te vroeg wilde herstellen. Je moest altijd 2 spinslagen maken en dan herstellen. Uit verhalen van beide vliegers kan ik me nog herinneren dat de moniteur ( Vinkx ) nog voorstelde om asymmetrisch power te geven om uit de inverted flat spin te komen maar de élève pilote had zijn canopy al losgegooid en was vertrokken.

Long time ago. Fotograaf onbekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *