Een schip met een Duits/duister verleden.

In 1942 hadden de Duitsers reeds snode plannen om Engeland door middel van een invasie te veroveren. Hiervoor moest een aardig stukje water worden overgestoken. Zoals iedereen wel zal begrijpen hadden ze daar schepen voor nodig. Er was toen echter bij onze tegenwoordige oosterburen een schreeuwend tekort aan staal om aan de vraag te voldoen.

Aangezien deze schepen hoofdzakelijk voor het transporteren van troepen en materiaal waren bedoeld, werd de ruimte daarvoor zo groot mogelijk gehouden. Er werd gekozen voor vaartuigen van voorgespannen beton die door andere schepen gesleept zouden worden. Om deze invasie te kunnen volbrengen was echter wel militair luchtoverwicht nodig. De Duitsers zagen dit toen der tijd wel zitten en begonnen met het bouwen van de betonnen jongens.

Met het luchtoverwicht liep het echter anders dan onze oosterburen gedacht hadden. Iedereen weet ondertussen de uitslag van de “Battle of Britain”. Bij die mannetjesputter vliegers van de overkant waren trouwens ook aldaar opgeleide landgenoten aanwezig, laten we dit niet vergeten.

Deze voor de Engelsen en uiteindelijk voor alle geallieerden goed verlopen luchtslag hield in, dat door de man met de snor uit het oosten van de invasie van Engeland werd afgezien.

Ik kom op dit verhaal omdat ik regelmatig, als ik met mijn bootje en Femke een rondje vaar, langs zo een betonnen invasie vaartuig kom. Hij is in gebruik als woonboot en/of atelier. Hoe ik er achter ben gekomen weet ik niet meer. Maar vandaag zag ik hem weer een keer de “RIJNDAM”. ik besloot een anekdote te schrijven. Het commentaar op FB ga ik hierin verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *