Lisa, mijn wandelmaatje op Bali

Ik wandelde tijdens mijn vakanties op Bali vele kilometers door de sawa’s. Bijna altijd vergezeld en soms ook aangespoord door de oppas hond van ons huis: “LISA”. Zij was een echte kampong hond. Onlangs in oktober 2021 is zij overleden. Ik zag veel mooie dingen met haar. Hier volgen er een paar.

Een mooie doorkijk met Lisa aangelijnd. Meestal niet, maar ik wilde linksaf, zij rechtsaf. Luisteren deed ze slecht tot helemaal niet, zeker als ik Nederlands sprak.

Aan het einde van de wandeling die verschillende routes hadden, eindigde ik meestal bij een kleine uitbating. Lisa water en ik een Bintang.

Daar werden we na een telefoontje opgehaald door Alit. Hij was onze huis verzorger, tuinman en van alles wat je kon bedenken, maar bovenal mijn grote vriend. Met z’n drieĆ«n op de brommer (Sepeda Motor) weer naar huis. Het ging Lisa nooit te hard.

Buiten de perioden overdag dat zij met mij wandelde, bracht zij de dag snurkend en af en toe etend door. Bij zonsondergang echter, veranderde zij in een fantastische waakhond. Niemand kwam onopgemerkt binnen honderd meter van ons huis. Lisa in keranjang (mand).

Na een diepe slaap was het eerste waar zij aan dacht ……. wandelen. Zij gaf dit aan door bij mijn wandelschoenen te gaan liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *