Marinevlieger Moekardanoe

HARTOJO/HARRY MOEKARDANOE

Ik kwam op een Indonesische site een beschrijving tegen van een man die ik altijd heb bewonderd. Hartojo (Harry) Moekardanoe. Ik heb hem in mijn begintijd bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD), nog een tijdje meegemaakt als operatieofficier van het Marine Vliegkamp Valkenburg (MVKV). In mijn verdere verhaal refereer ik naar hem als Harry. Dit had ik in die tijd zeker niet in mijn hoofd gehaald. Het laatste even terzijde.

Ik heb mijn uiterste best gedaan om de tekst bij de beschrijving zo goed mogelijk te vertalen. 1941Harry is geboren op 30 december 1920 in Balige, een plaats op Sumatra niet ver van het bekende Toba Meer. In 1941 nam hij dienst bij de Konklijke Marine, door wie hij werd uitgezonden naar Amerika voor de opleiding tot vlieger. Dit volbracht hij met goed gevolg.

In 1949 vervolgde hij zijn vliegers loopbaan bij de MLD

Het is 1962, hij neemt als eerste vlieger en vliegtuigcommandant van een P2V7B Neptune deel aan de zeeslag bij Vlakke Hoek in Nieuw Guinea. Hij heeft met zijn bemanning een groot aandeel in de afloop daar van. Bij de confrontatie daar wordt de snelle torpedoboot “Matjan Tutul” door HRMS Evertsen, mede door samenwerking met de Neptune, tot zinken gebracht. Hierbij kwam een hoge Indonesische Marineofficier Komodor Sudarso om het leven..

Over deze zeeslag heb ik verder terug in mijn site een verhaal geschreven onder de naam DE ZEESLAG BIJ VLAKKE HOEK.

Deze korte anekdote laat echter een klein gedeelte zien door de ogen van de toenmalige “vijand”.

Foto1: Harry Moekardanoe. Fito 2: KRI Matjan Tutul, Foto 3: Komodor Yos Sudardo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *