Radio Caroline

Het was 1964. Na mijn opleiding op de grondschool in ‘ 63 werd ik geplaatst op VSQ5. We hadden daar 6 stuks Beechcraft SNB-5 genummerd 080 t/m 085.Ook was er een S-55 helicopter genummerd 067, genaamd Salomé. Later werd de SNB-5, TC-45-J genoemd.

Het was een mooie tijd. Niet alleen op het squadron, maar ook in de burger maatschappij. Er veranderde veel om onder het juk van de gevestigde orde uit te komen. Een van deze dingen was het plaatsen van het eerste schip op zee dat als piraten zender ging uitzenden.
Dit eerste schip was “Radio Caroline” genoemd naar de dochter van J.F. Kennedy. Het lag ergens west van ons, net buiten de drie mijl zone van Engeland.

We waren aan het “strietsen” (navigeren) op de Noordzee en hadden deze piraat op ons radio kompas. We peilden hem en gingen er op af. Daar aangekomen draaiden we een paar hogere en wat lagere rondjes.

Caroline zond in die eerste dagen slechts ononderbroken muziek uit, gepraat werd er niet.
Tot onze lichte verbazing werd de uitzending plotseling wel onderbroken. De muziek stopte en een welluidende mannenstem zond het volgende uit. “This is Radio Caroline. On this special occasion we transmit a record for the aircraft circling us. Please make one more round”.

Wij, mannen van squadron 5, waren dus de eersten waar Caroline een plaatje voor heeft gedraaid. We hebben het water achter de propellors nog even héél licht in beroering gebracht.

Radio Carlonine in haar element.

Foto 1n 1973 gemaakt in 1973 door Henk Ploegstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *