Toon van Dun vlieger MLD deel 6

Op 25 mei 1950 maakt Toon zijn laatste vlucht in de Gordel van Smaragd en wel met de Catalina P-208 bij Vliegtuig Squadron 321. Op 7 juli van dat zelfde jaar hervat hij zijn bekwaamheid in de cockpit van de Catalina P-206, nog steeds bij het zelfde Squadron maar deze keer vanaf Nederlands water of grond. Een weekje later op 13 juli landt hij voor de laatste keer met een Cat. Hij sluit zijn opgave van zijn vlieguren van die maand juli op de 28e af met de opmerking “Afgesloten bij het uit dienst stellen van het Squadron”.

Mooi

Toon wordt geplaatst op het Marine Vliegveld Valkenburg, hierna genoemd MVKV. Hij heeft wel wat rust verdiend. Hij neemt toch, vermoedelijk als een soort verpozing af en toe achter de stick, of als passagier plaats in diverse types vliegtuigen. Ik noem o.a Firefly, Harvard en Auster.

Firefly

Harvard

Auster

Op 29 april 1951 is de rust afgelopen, hij gaat met een Lockheed Constellation via Shannon en Gander naar Idle Wild in de States.
Hij is ondertussen geplaatst bij Vliegtuig Squadron 320 en gaat op NAS Norfolk aan de rit met de van velen van ons bekende “VP2-Harpoon”. Een prachtig vliegtuig.

Harpoon

Zoals gezegd, de Harpoon was een vliegtuig met mogelijkheden die er eerder niet waren. Ook onderzeeboot bestrijding kwam op een gegeven moment voorzichtig om de hoek kijken. Tijdens de watersnood in 1953 speelde Toon met dit vliegtuig een grote rol. Zowel bij droppings als wel de coƶrdinatie van de vlieg bewegingen in het rampgebied.

In de laatste periode van zijn periode op de Harpoon vliegt hij tussen neus en lippen door ook nog even op de Sea Otter en de Mitchell. In januari 1954 gaat hij wederom naar de States te Almeda met het “MLD Det USA” om zich te gaan bekwamen op de Lockheed P2V5.

Sea Otter

Mitchell

P2V5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *