Zeetje met de “Karel Doorman”

Op allee zeeĆ«n en Oceanen komt regelmatig slecht weer voor, soms met heel veel wind. Deze kan grote tot zeer grote golven veroorzaken. Ook ons vliegkampschip Karel Doorman ontkwam daar niet aan. Af en toe werd daardoor het vliegen uitgesteld. Ik heb hier twee foto’s van een zeetje met redelijk grote golven. De eerste is van voor mijn tijd aan boord, de tweede tijdens mijn plaatsing bij VSQ4 en daardoor ook op de Doorman.

Op de eerste foto wordt zoals u ziet niet gevlogen. Misschien door het weer of andere reden. Bij niet al te grote golven werd soms toch gevlogen. Men ging dan uiteraard met de boeg in de wind. Er stond dan genoeg wind over dek en het schip hoefde niet hard te varen. De boeg ging dan in die gevallen wel behoorlijk op en neer, maar de golven sloegen niet over dek. De katapult officier wist precies het moment van afschieten te bepalen. Ik heb het ook een paar keer meegemaakt. Het landen was het probleem van de LSO en de vlieger. Het is bij mij altijd goed gegaan.

Er wordt dus niet gevlogen.

[caption id="attachment_1478" align="alignnone" width="766"] Wind genoeg over dek. Het licht aan bakboord is de spiegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *