ANTON GEESINK IN DE KOUDE OORLOG

Anton himself

 

Tijdens de Koude Oorlog tijdens de zestig, zeventig en tachtiger jaren, bespioneerden en volgden wij met Argus ogen en andere middelen de toen meest waarschijnlijke toekomstige vijand. Persoonlijk vloog ik in die tijd op de SP2H Neptune.
Ons belangrijkste doelen waren toen hun in grote getalen aanwezige oorlogs, spionage, andere verdachte schepen en onderzeeboten. Ook ontmoetten wij soms hun vliegtuigen zoals Bears en Badgers.
De vijver met de meeste van deze vissen was de Noorzee en noord daar van. Zeg maar tussen het noordelijkste puntje van Noorwegen en IJsland. Ook west van IJsland was doelgebied, maar minder bevolkt.
Om te opereren en zoveel mogelijk tijd te hebben om hen aan het kleed te komen werden speciale vluchten gemaakt vanaf Noorse vliegvelden. De twee meest voor komenden waren Bödo en Andoya, beiden ruim boven de noorder keerkring gelegen.
Vooral tijdens de winter maanden, wanneer het bijna de gehele dag donker en het weer duidelijk van mindere kwaliteit was, viel er in de vrije uren weinig te beleven. Zeker in Andoya een dorp met een paar honderd inwoners.
Bödo was een ietwat grotere stad. Daar sliepen wij meestal in een hotel waar je een biertje kon drinken, mits je ook iets te eten bestelde. Soms speelde daar een bandje met leden van diverse nationaliteiten, die door onze sectie stiekem (MARID) werden verdacht van sympathiën voor onze eventuele toekomstige vijand. Wij hebben daar trouwens nooit iets van gemerkt.
Op een avond zaten wij met onze bemanning daar gezellig aan een biertje. De plaatselijke schonen kwamen ook regelmatig op de enige plek van vertier binnen vele kilometers af om plezier te hebben.
Het was gezellig, de KGB maakte een leuk muziekje, het biertje smaakte en ik kreeg het naar mijn zin. Zo goed zelfs dat ik zin kreeg in een dansje met een van die mooie Noorse deerns. Mijn eerste verzoek werd direct ingewilligd, ik was nog jong. We dansten een aardig paar nummertjes weg. We kregen contact en ze vertelde mij dat zij een vriend had in Nederland.
Zij vertelde ook dat hij net als ik met een vliegtuig in Bödo was toen zij hem leerde kennen.
Ik vroeg: “Hoe heet hij, misschien ken ik hem”.
“Anton Geesink” zei ze.”
“O, die ken ik wel. Een grote kerel”.
“Nee, een klein donker mannetje”.

Kresta kruiser.

ELINT (Electronic intelligence

Helikopter kruiser met Hormoon helikopters.

Foxtrot type diesel onderzeeboot

TU-19 Bear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *