Corporals three

(Titel anekdote ontleend aan een film uit mijn jeugd “Sergeants Three” met Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr.)

De korporaal vlieger Cor Blokzijl, later verdaagd bij de civiele luchtvaart en Han van de Brake gingen een instrument trainingsvlucht (IF) maken met de S-2-A. Han heeft later het agrarisch bedrijf van zijn vader overgenomen, maar is blijven vliegen met een sproeivliegtuig. Ik heb ooit vernomen dat hij tijdens een van die vluchten helaas is omgekomen.
Er moest tijdens deze IF vluchten altijd een uitkijk mee. Ik, ook nog korporaal, werd daar voor aangewezen. Het bleek echter dat ik deze rang het langste van de drie bezat, hier door werd ik onderstreept in het autorisatie boek. Dit hield in dat ik vliegtuigcommandant was.
Na de preflight gingen we airborne. Drie jonge honden met een prachtig vliegtuig met héél veel power.
We deden de benodigde oefeningen voor de IF check en daar na begaven wij ons richting Noordzee.
Daar leefden wij ons uit. We vlogen onder andere op relinghoogte op schepen af, daarna een steile klim gevolgd door een hoge bocht. Hierbij zag ik door mijn raampje de horizon op 90 graden staan. Ik had de indruk van soms iets meer, maar als niet vlieger weet ik niet of dit mogelijk was met de Stoef.
We deden nog meer dingen die ik erg leuk vond, maar die weet ik niet meer precies.
Uiteindelijk maakten we nog een paar touch en go’s en uiteraard een full stop. Heel braaf kijkend stapten we uit. Ik als eerste. Dit natuurlijk omdat ik het dichtst bij het deurtje zat.

Wij zaten nog wat lager. Soms maakte de wind van de propellers wervelingen in het water. Stout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *