Het korte leven van de P2V7B Neptune 200

Ik vond enkele foto’s van de (toen nog) Lockheed P2V7B “Neptune”. Zij waren bestemd om ingezet te worden in Nederlands Nieuw Guines (NNG) in het conflict met IndonesiĆ« over de toekomst van dit voor velen onder ons bekende land van de Papoeas.
Over dit conflict is al veel geschreven, dus daar begin ik maar niet aan.
Dit korte verhaal gaat over een speciale Neptune, met het eerste nummer 200 van het totaal aantal van 15 kisten.
De Neptunes kwamen uit Burbank USA en werden na aflevering over gevlogen naar Biak NNG. Daar werden zij geplaatst bij Vliegtuig Squadron 321.
Zoals ik al zei, er is al veel geschreven over de zeer goede resultaten van deze vliegtuigen. Ik heb er later lang op gevlogen, toen werd het SP2H genoemd. Goud. Maar ik kom terug op de 200 vergezeld met foto’s voorzien van een kleine tekst.

Foto 1: De 200 vertrekt in 1961 vanuit Burbank richting NNG. De foto die ik bezit is licht beschadigd. Er loopt een scheur door het midden van de kist. Misschien een voorteken? (fotograaf onbekend)

Foto 2: Willem Verkaar bewondert het vliegtuig in NNG, checkt de prop en laat duidelijk de afmetingen van de kist tot uiting komen. (fotograaf C+14, Cor Zwartewaalsloot)

Willem Verkaar bij kist

Foto 3: Tijdens de start ontstaat brand in stuurboord jet en een explosie volgt. Brokstukken beschadigen diverse hydraulische leidingen waardoor gecontroleerd remmen en besturen niet mogelijk is. De kist fietst uit de baan en komt tot stilstand op een “Slokan”, een soort brede droge sloot.
Hij gaat niet in brand, de bemanning blijft ongedeerd, maar het vliegtuig is dermate beschadigd en verbogen dat het afgeschreven wordt. (fotograaf onbekend)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *