Smaldeel 5 te NNG (Nederlands Nieuw Guinea) in 1960

In 1960 maakte Smaldeel 5 een “Show the flag” reis naar toen Nederlands Nieuw Guinea (NNG). Het vlaggenschip was HRMS Karel Doorman. Deze reis was niet onbesproken, maar daar is al heel veel overgeschreven en gepubliceerd. Ik hou me dus daarom verre van de voor en nadelen van deze trip.

Ik trof het bestand van Oud Valkenburg een foto aan van een Seahawk waar de vlieger onder belangstelling van diverse lieden, wel en niet van de KM, uit zijn kist klimt. Ook zijn twee S-55 helikopters te zien. De 077 met donker verfschema is de “Salomé”. De andere in de nieuwere kleuren is de “Cleopatra”. Steven Visser liet mij dit weten. Bij de eerste heli heb ik bij mijn eerste plaatsing MLD bij VSQ5 veel uren aan het ijzeren hijsdraad gehangen. Als jongste van de bemanningen was ik aangewezen als hijsertje van alles. De vliegers waren LTZVK Christ en AOOV Meijer.

Ik kom terug op de foto bij deze anekdote. Hij geeft voor mij aan hoe apart de sfeer was in dat verre land in die tijd. Wederom, trots op ons bedrijf.

Welkom vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *