Toon van Dun vlieger MLD deel 1

Op 17 augustus 1943 begint volgens zijn eerste logboek de vliegopleiding van Toon van Dun op 7 E.F.T.S. Braunstone Desford in Engeland.
Ik was nieuwsgierig hoe hij daar terecht was gekomen. Via zijn zoon Ton kwam ik diverse dingen te weten.

Toon is op 13 november 1942 als stoker olieman geplaatst op Hare Majesteit “Isaac Sweers” welk schip is ontkomen aan de Duitsers.
De “Sweers” neemt deel aan de operatie Torch in de Middelandse Zee. Om 06.15 wordt zij nabij Algiers getroffen door twee torpedo’s afgevuurd door de Duitse onderzeeboot U-431. Een treft een volle olietank en de andere slaat in onder de brug en de officiers verblijven waardoor alle officieren, behalve de commandant en een andere, omkomen.
Er onstaat een grote brand op het water oppervlak. Naast de explosies zelf zorgt deze er voor dat helaas 103 van de 194 bemanningsleden omkomen. De overlevenden, waaronder Toon, worden opgepikt door de bewapende trawler “Loch Oskaig”. Hierna is hij via via in Engeland terecht gekomen.
Daar wordt op eigen verzoek of anders, dat weet ik niet, aangewezen voor de boven genoemde vliegopleiding. Hier begint mijn speuren naar gebeurtenissen in zijn eerste logboek.
Hij begint op de tevens boven genoemde datum 17 augustus 1943. Zijn eerste 17 vluchten doet hij op de DH-82, beter bekend als de “Tiger Moth”. Op 1 september is hij Solo. Er zullen nog vele types volgen.

Wordt vervolgd.


Isaac Sweers

Tiger Moth (voorbeeld)

Locatie No. 7 E.F.T.S (Elementry Flying Training School) Braunstone Desford.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *