Vrije start Karel Doorman

Ik schreef ooit over mijn eerste start van de Doorman. Ik zag deze foto nog nooit, maar gebruik hem in dit (korte) verhaal. Het dringen van de kisten vind ik heel apart. Ook geeft hij de snelheid die onze oude dame ontwikkelde
goed weer. Ik moet wel zeggen dat alles aan boord een beetje door elkaar werd geschud.
De ouwe jongens telegrafisten hadden het voorrecht om een dag na dat het schip uit Nieuwendiep vertrokken was, op te vliegen, ongeveer ter hoogte van het van het Vliegkamp. Ik als als nieuweling moest “oplopen” op de dag van vertrek.
Toen de mannen de volgende dag kwamen landen, ging ik kijken op een eigenlijk verboden plek.
Zoals eerder geschreven zag ik toen de 161 doorstarten aan de kabel.
Het gevolg en de grote schrik van mijn persoontje heb ik ook al eerder beschreven. Heftig trouwens.
Ik deed de nacht voor de volgende dag bijna geen oog dicht. Ik ging er voor het eerst af. Joop de Vos (+) was de eerste vlieger.
Tijdens de briefing hoorde ik dat we een vrije start gingen maken. De afmetingen van de baan die ik de dag er voor visueel had opgenomen, maakte mijn eerste start er een met gemengde gevoelens.
Ik meen me te herinneren dat wij er als eerste af gingen. Bij het vol gas geven voor die start keek ik tussen de vliegers door en zag alleen maar water.
Voor dat ik het wist waren we los. Zucht.

Hoge vaart van de oude dame. Dringen op het achterschip voor de vrije start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *